Страви з вівсянки можуть бути не тільки солодкими. Варіантів набагато більше. пропонує п’ять рецептів солоної вівсянки з грибами, рибою, сиром, овочами та іншими компонентами.
1. Вівсяна каша з гарбузом і яйцями некруто

Інгредієнти
- ½ Гарбуза;
- 3 чайні ложки оливкової олії;
- 1¼ чашки мигдального молока або будь-якого іншого рослинного молока;
- ½ Чашки вівсяних пластівців;
- ½ Склянки подрібнених волоських горіхів;
- 2 чайні ложки лимонного соку;
- 2 великих яйця;
- мелений чорний перець і сіль за смаком.
Приготування
Гарбуз очистіть і наріжте невеликими кубиками. Розігрійте духовку до 175 градусів, застеліть деко папером для випічки і викладіть гарбуз, попередньо посолену й обмащений оливковою олією. Надішліть випікатися на 25-30 хвилин. Ознака готовності — золотава скоринка і м’якість продукту.
Поки в духовці готується гарбуз, викладіть в невелику каструлю рослинна молоко (можна просто воду), вівсяні пластівці, волоські горіхи, лимонний сік і сіль. Доведіть суміш до кипіння і варіть на невеликому вогні до готовності (10-15 хвилин). Якщо бачите, що каша стає занадто густий, додайте кілька ложок рідини для отримання бажаної консистенції.
Відваріть яйця некруто, злегка остудіть і очистіть від шкаралупи.
Викладіть готову вівсянку в тарілку, додайте до неї запечені кубики гарбуза і одне яйце зверху, придавивши його так, щоб воно тріснуло і на кашу витекло трохи жовтка. Посоліть і поперчіть за смаком. Додайте трохи оливкової олії, настояного на травах, якщо таке є.
2. Гостра вівсянка з овочами по-індійськи

Інгредієнти
- ¾ Чашки овочевої суміші (горошок, моркву, солодкий перець, брокколі);
- 2 середніх томата;
- 1 невелика цибулина;
- 1 чашка грубих вівсяних пластівців;
- 1-2 зелених гострих перцю чілі;
- ¾ Чашки води;
- щіпка куркуми;
- сіль і перець за смаком;
- ½ Чайної ложки часнику;
- ½ Чайної ложки імбиру;
- ½ Чайної ложки кмину;
- ¼ Чайної ложки суміші гарам масала;
- ¼ Чайної ложки меленого коріандру;
- ¼ Чайної ложки меленого гострого перцю;
- рослинна олія для смаження.
Приготування
Підсушіть на сковороді вівсяні пластівці і відкладіть в сторону. У цю ж сковороду додайте кмин, подрібнений часник і корінь імбиру і трохи рослинного масла. Добре перемішайте. Як тільки часник і імбир почнуть сильно пахнути, викладіть в суміш нарізану півкільцями цибулю і овочі (у тому числі і перець чилі) і смажте 3-5 хвилин.
Потім додайте в суміш томати, сіль і куркуму. Як тільки помідори стануть м’якими, викладіть в сковороду залишилися прянощі: мелений коріандр, гарам масалу, гострий мелений перець. Готуйте ще кілька хвилин, продовжуючи постійно помішувати.
Влийте в сковороду воду, доведіть до кипіння і висипте туди вівсяні пластівці. Варіть кашу до готовності, постійно помішуючи.
Готову вівсянку можна полити маслом дхі і прикрасити свіжою кінзою.
3. Вівсянка з яєчнею і копченої червоної риби

Інгредієнти
- 4 чашки курячого бульйону;
- 2 чашки вівсяних пластівців;
- 1 чашка шпинату або рукколи;
- 2 пера зеленої цибулі;
- 4 смажених яйця;
- 60 г філе копченої форелі;
- сіль і мелений перець за смаком;
- пара гілочок свіжого кропу;
- оливкова олія.
Приготування
У невеликій каструлі доведіть до кипіння курячий бульйон і викладіть туди пластівці. Варіть до готовності 10-15 хвилин. Вівсянка має увібрати в себе більшу частину рідини.
Промийте листя шпинату або рукколи, промокніть їх паперовим рушником і наріжте. Додайте в кашу разом з половиною нарізаного зеленого лука.
Розділіть готову кашу на чотири порції. Викладіть зверху шматочки копченої червоної риби і одне смажене яйце. Посипте залишилися зеленою цибулею, прикрасьте гілочкою свіжого кропу і, якщо є бажання, полийте невеликою кількістю оливкової олії.
4. Вівсянка з яйцем і беконом

Інгредієнти
- 1 стакан молока;
- ½ Чашки вівсяних пластівців;
- 1 чайна ложка рослинної олії;
- 1 велике яйце;
- 1 їдальня ложка тертого сиру чеддер;
- 1 скибочка бекону;
- 2 чайні ложки зеленого лука;
- мелений перець;
- морська сіль.
Приготування
У невеликій каструлі змішайте вівсяні пластівці з молоком і сіллю і варіть до готовності.
У сковороді підсмажте бекон і яйце. Бажано, щоб жовток залишався трохи рідким. Бекон наріжте великими шматочками.
Готову кашу викладіть на тарілку, зверху додайте яйце і бекон. Посипте блюдо тертим сиром і зеленою цибулею.
5. Вівсянка з грибами, смаженим солодким перцем і руколою
Інгредієнти
- 2 склянки мигдального молока або будь-якого іншого рослинного молока;
- 2 склянки води;
- 2 склянки вівсяних пластівців;
- ½ Склянки солодкого перцю;
- 240 г грибів;
- оливкова олія;
- пучок рукколи;
- 2 яйця;
- сир пармезан або будь-який інший твердий сир;
- сіль і перець за смаком.
Приготування
У невеликій каструлі змішайте воду і молоко, доведіть до кипіння і всипте туди вівсяні пластівці. Варіть до готовності близько 10 хвилин.
Поки вариться каша, на сковороді розігрійте оливкове масло і підсмажте спочатку скибочки солодкого перцю, а потім нарізані гриби. Посоліть і поперчіть за смаком. Потім на цій же сковороді підсмажте яйця.
Готову вівсянку розкладіть по тарілках. Зверху посипте тертим сиром, викладіть яйця, гриби, перець і рукколу.
Приємного вам апетиту!