Астронавти NASA зуміли виростити овочевий салат прямо на космічній станції

Фахівці NASA прямо на Міжнародній космічній станції (МКС) виростили салат. Як зазначається, продукт виявився не менш поживним і корисним, ніж його аналоги, вирощені на землі в звичних умовах.

Технічні умови вирощування

Для посівів використовувалися спеціальні герметичні контейнери з грунтом під освітленням з переважанням червоного світла. Для поливу застосовувалася спеціальна трубка, за допомогою якої вводилися ін’єкції рідини. Процес вирощування зайняв у астронавтів від одного до двох місяців.

Контейнери вміщують до шести саджанців, що вирощуються з стерилізованих насіння в спеціальних подушках з кальцинованої глиною. Структура «грунту» спеціально формується таким чином, щоб поживні елементи і вода рівномірно розподілялися довкола кореневища.

6 порад щодо запобігання зараження в закладі громадського харчування
Металева побутівка перетворилася на затишний дачний будиночок – довго, зате дешево
«Я знаю, що ви відмовитеся, але …»: ця фраза завжди допоможе досягти бажаного

Гастрономічні якості

Згідно з первинними дослідженнями, вирощений на МКС салат виявився багатий натрієм, цинком і калієм. Астронавти Челл Ліндгрен і Скотт Келлі спробували продукт на смак і висловили тільки позитивні враження.

За їх словами, салат виявився свіжим і смачним.

Експериментальні дослідження

Салат був вирощений в рамках важливого експерименту, який проводиться з 2014 року. Його мета полягає в доказі того, що в умовах космічної станції можливе вирощування не тільки поживних і смачних, але і безпечних продуктів.

Німецька вівчарка здивувала своїх господарів, показавши, як вона забирається в басейн
Любов важливіше всього. Настя Каменських порадувала передплатників новим фото з чоловіком
Кур’єр прибув на адресу доставки і злякався гавкоту чихуахуа: відео

Оскільки частина вітамінів з упакованих продуктів з землі гине в умовах космосу, астронавтам необхідно мати постійне джерело необхідних поживних елементів. Як мінімум, вирощування продуктів дозволить продовжувати місії польотів.

Зокрема, пакетированная їжа не містить вітамінів С, В1 і До, оскільки вони розкладаються. У свою чергу, свіжі продукти зроблять можливими довгострокові польоти на Місяць і Марс.

Можливі ризики

Найбільше дослідників турбувало питання впливу на вирощувані продукти радіаційного фону. Також не виключається ризик зараження небезпечними мікробами. На даному етапі всі тестування показують, що при невеликих відмінностях «космічного салату» від зелені з городу в показниках поживних речовин інші характеристики укладаються в рамки норми. Це стосується наявності мікробів і грибкових спор, а також рівнів антиоксидантів.

Тим не менш, дослідження на предмет безпеки подібних продуктів на землі в лабораторних умовах не припиняються і попереду ще чекають нові результати по іншим параметрам вивчення.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

*

code