Без чавунної сковороди не обійтися. Про переваги цієї посуду і про те, що в ній можна готувати, а що не варто

Як відомо, чавунний посуд полегшує процес термічної обробки продуктів харчування. Їжа рівномірно прожарюється з усіх боків, зберігаючи при цьому свої корисні властивості. Всілякі сковороди, каструлі, жаровні з чавуну не бояться ні вогню, ні спека духових шаф, ні розпечених вугіль. Адже у них навіть ручки – чавунні.

Що не можна готувати в чавунній сковороді

Чужий досвід не досвід. Тому кулінари-новачки, нехтуючи грамотними радами, нерідко використовують чавунну посуд не за призначенням. Вони зазнають невдачі, нарікають, але поступово починають розуміти, що для приготування одних страв краще підійде алюмінієва каструля, для інших – посуд з тефлоновим покриттям, а для третіх – неперевершена чавунна сковорідка.

Наприклад, ніжну рибу без приправ і масла краще готувати в тонкій сковороді. Філе тілапії у важкій чавунної тарі просто перетвориться в пюре. Не найкращий варіант це і для приготування їжі, до складу якої входить оцет або вино, а також для кислотних соусів, які готуються на повільному вогні, наприклад болоньєзе. Кислота здатна порушити жарова шар посуду, до того ж їжа знайде присмак металу. Не можна забувати про те, що чавун здатний вбирати запахи. При послідовному приготуванні різноманітних страв сковороду треба прожарювати з сіллю і добре промивати. Наприклад, після смаження м’яса потрібно пекти млинці.

Дочка Єфремова розповіла про каяття батька, а син відмовився від коментарів
Фахівці назвали масло, яке рекомендується вживати під час пандемії
Не піар, а любов: діти Бена Аффлека піднесли Ані де Армас незвичайний подарунок

Універсальна чавунна сковорода

Перевірена часом важка посуд з теплопровідного чавуну вважається універсальною.

Вона добре підходить для приготування їжі, якої не потрібні різкі зміни температур, наприклад для обсмажування овочів до стану пружності, отримання рум’яної хрусткої скоринки у порційній курки. На сковородах-«чавунах» готують:

  • м’ясні, рибні та овочеві страви – їх довго тримати при мінімальній температурі;
  • всілякі каші, соуси і супи, інгредієнти яких не втрачають свою корисність при смаженні або гасінні;
  • млинці, оладки, паляниці, пиріжки;
  • омлет і яєчню, за умови належної обробки жарочної поверхні.

Достоїнства і недоліки чавунного посуду

Якщо спробувати блюдо, приготоване в посуді з чавуну, то всі недоліки її використання здадуться несуттєвими. Це те, що вона важча, не любить взаємодій з кислим середовищем, не придатна для зберігання залишків їжі і може заіржавіти, якщо не витерти насухо. Останній недолік можна виправити: очищену від іржі «чугунку» слід прожарити з сіллю та змастити рослинним маслом. Так само надходять з новим посудом.

З чавуну виготовляють різну посуд: каструлі, сковорідки, котелки, жаровні, гусятниці, сотейники і казани. Така начиння потрібна на будь-якій кухні. Вона, порівняно з посудом з інших матеріалів, має важливі переваги:

  • довговічність – якщо виключити серйозні ударні навантаження і падіння її з висоти;
  • зносостійкість – не деформується від перепадів температур;
  • їжа в ній ніколи не пригорає – якщо за сковородою правильно доглядати, а перед початком смаження кожен раз прожарювати на вогні протягом 5 хвилин;
  • основна перевага – відмінний смак приготувати страв.

Чавунний посуд знімають з вогню до кінця приготування страви і піддають томління під закритою кришкою. До готовності продукт “доходить” поступово, що сприятливо позначається на його смакових якостях.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

*

code