чи Варто боятися жовтків

У них є холестерин, насичені жири і не тільки.

Чому жовтки вважаються шкідливими

На фітнес-форумах нерідко можна зустріти Is Egg Yolk Bad for Health рекомендацію відмовитися від жовтків. Мовляв, вони погано впливають на серцево-судинну систему і збільшують вагу.

Потенційний шкоду жовтків пов’язують з їх складом.

В жовтках багато холестерину

Це правда. Один жовток важить близько 20 м і містить Egg, yolk, raw, fresh до 300 мг холестерину (для порівняння: у 20 р, наприклад, яловичого фаршу менше 20 мг холестерину).

Ще недавно вважалося The Fifty Year Rehabilitation of the Egg , що більше 300 мг в день можна з’їдати без шкоди для здоров’я. А людям, які мали підвищений ризик серцево-судинних захворювань, медики і зовсім рекомендували обмежити надходить з їжею холестерин 200 мг в день.

Експерти Американської кардіологічної асоціації радили The Golden Egg: Nutritional Value, Bioactivities, and Emerging Benefits for Human Health є не більше трьох яєць в тиждень!

У них багато насичених жирів

Це теж факт. До 2 г на один жовток — досить значна кількість.

Насичені жири дійсно можуть призвести Facts about saturated fats до захворювань серцево-судинної системи і збільшення ваги. Тому ВООЗ рекомендує Healthy Diet не зловживати ними.

Чому більшості людей все ж варто їсти жовтки

Холестерин в їжі мало впливає на холестерин в крові

У 2016 році обмеження, розпорядчі вживати не більше 300 мг холестерину в день, були зняті. У «Дієтичні рекомендації для американців» (зводі правил здорового харчування, регулярно публікується Моз США) вперше за багато десятиліть експерти не вказали Current Dietary Guidelines: 2015-2020 верхній щоденний межа холестерину.

А все тому, що вчені краще розібралися в природі цієї речовини. І прийшли до висновку, що холестерин, який ми отримуємо з їжею, в більшості випадків ніяк не впливає на його рівень у крові.

Справа в тому, що сам по собі холестерин — річ дуже важлива. Він бере участь Cholesterol у величезній кількості процесів: синтезі вітаміну D, виробництві стероїдних гормонів (тестостерону, естрогену, прогестерону), вироблення жовчних кислот, без яких неможливе здорове травлення. Тому наш організм ретельно стежить, щоб рівень його не змінювався Dietary Cholesterol Feeding Suppresses Human Cholesterol Synthesis Measured by Deuterium Incorporation and Urinary Mevalonic Acid Levels .

Якщо ви отримуєте мало холестерину з їжі, печінка починає виробляти його активніше. Якщо, навпаки, їсте багато холестеринсодержащих продуктів, печінка знижує вироблення.

Так що вживання яєць в цілому і жовтків зокрема не впливає на рівень холестерину в крові і не збільшує Egg consumption and risk of coronary heart disease and stroke: dose-response meta-analysis of prospective cohort studies ризик хвороб серця і судин.

Мало того: яйця у раціоні не шкідливі Effects of egg ingestion on endothelial function in adults with coronary artery disease: a randomized, controlled, crossover trial. навіть для тих, у кого вже є серцево-судинні захворювання.

Насичених жирів не так вже й багато

ВООЗ рекомендує зменшити споживання насичених жирів до 10% від загального обсягу калорій. Якщо щоденна калорійність вашого раціону — 2 000 ккал, ви без шкоди для здоров’я можете отримувати Facts about saturated fats близько 20 г насичених жирів. В жовтку, нагадаємо, всього 2 г — у 10 разів менше допустимого значення.

Для порівняння: у скибочці бекону міститься до 9 р. В чизбургере — близько 10 р. Якщо ви хочете знизити кількість насичених жирів у раціоні, краще відмовтеся від фаст-фуду, ніж від повного корисних речовин жовтка.

А взагалі шкода насичених жирів часто перебільшують. Куди небезпечніше трансжири, які містяться у фастфуді, магазинної випічці, смажених продуктах. Ось від них дійсно варто відмовитися.

В жовтках багато вітамінів і мікроелементів

У жовтку є всі The Golden Egg: Nutritional Value, Bioactivities, and Emerging Benefits for Human Health вітаміни, крім аскорбінової кислоти. Досить з’їсти пару жовтків, щоб на 10-30% перекрити денну норму вітамінів.

Крім того, в цьому продукті багато селену, фосфору, заліза, кальцію, цинку. Та інших поживних речовин. Наприклад, жирних кислот омега-3 і омега-6.

Жовтки допомагають менше їсти

Якщо бути точними, то вплив жовтків окремо не досліджувалося. Але ось вживання яєць дійсно допомагає довше Consuming eggs for breakfast influences plasma and glucose ghrelin, while reducing energy intake during the next 24 hours in adult men. відчувати ситість. Це означає, що яйця можуть бути рекомендовані тим, хто прагне контролювати вагу.

Жовтки зміцнюють здоров’я мозку

В них міститься холін (вітамін В4), критично важливий для роботи головного мозку і нервової системи в цілому. Саме на його основі виробляється нейромедіатор ацетилхолін, який відповідає за коректну передачу нервових імпульсів в організмі.

Холіну в жовтках так багато, що яйця вважаються основним Usual Choline Intakes Are Associated with Egg and Protein Food Consumption in the United States. його джерелом у раціоні жителів США.

Скільки жовтків можна їсти в день

В абсолютній більшості досліджень людям не давали більше 3 яєць в день. Цю дозу можна вважати однозначно здоровою. А от все, що її перевищує, для науки поки невідома територія.

Втім, існує цікава тематична робота Normal plasma cholesterol in an 88-year-old man who eats 25 eggs a day. Mechanisms of adaptation. , в рамках якої вчені вивчали 88-річного чоловіка, употреблявшего 25 яєць в день. У нього був нормальний рівень холестерину, та й взагалі він відрізнявся міцним здоров’ям.

Кому треба є жовтки акуратніше

Незважаючи на корисність жовтків, є люди, яким дійсно варто знизити кількість яєць в раціоні або уникати їх зовсім. Це ті, хто Are Whole Eggs and Egg Yolks Bad For You, Good or? :

  • Генетично схильний до підвищеного рівня холестерину в крові.
  • Має гіперреакцію на що надходить з їжі холестерин.
  • Вживає багато жирної їжі і фастфуду. Таким людям необхідно скорегувати раціон, щоб привести кількість жирів до здорової нормі.
  • Має хронічні захворювання шлунково-кишкового тракту. Жовтки просто важко перетравлюються.

Також обережніше з жовтками варто бути тим, хто хворіє на діабет II типу. Якщо ви ставитеся до будь-якої з перерахованих категорій, поговоріть зі своїм лікарем або терапевтом і дотримуйтесь його рекомендацій.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

*

code