Чому перлова каша була головною стравою в Радянській армії

Раніше існувала така прикмета, що якщо чоловік не переносить запах перлової каші, значить, він служив в армії. У багатьох людей це блюдо асоціюється з солдатською їжею. Перлова крупа активно закуповувалася продовольчими базами Міноборони СРСР. Але чому?

Навіщо її купували у великих кількостях?perlovaya kasha na vode so slivochnym maslom 1585032948 1 max 300x200 - Чому перлова каша була головною стравою в Радянській армії

Насправді це пояснюється тим, що стара норма харчування радянських солдатів досить тривалий час не переглядалася, майже з часів розпаду СРСР. Це означає, що щоденна норма крупи для солдата складала 300-400 грамів, але який саме каші, уточнено не було. Перлова крупа закуповувалася у великій кількості, адже це було дешево. Вартість 1 кг каші до 90-го року була менше 40 копійок.

Найцікавіше: щоб приготувати перловку, кухарі повинні були витратити не менше, ніж півдня. Спочатку каша замочувалася у воді на 5-6 годин і потім кілька разів промивалася і варилася. Для цього використовували духовку.

Плюси перловки

У той час харчування солдата будувалося на принципі «дешево і ситно». Незважаючи на це, перловка – це ситна і корисна каша, в якій знаходяться цінні поживні речовини. Виготовляють її з ячменю, який вважається невибагливою злакової культурою. 100 г цієї крупи міститься 350 кал. Це чимало.

6 порад щодо запобігання зараження в ресторанах, стрімко відкриваються
Голівуд повертається до графіку: “Фабрика мрій” продовжить роботу 12 червня
“Моя принцеса”. Дочки Ані Лорак вже 9 років: як виглядає дівчинка (нові фото)

Така каша здатна забезпечити людину почуттям ситості на довгий час. Крім цього, в перловке міститься велика кількість вітамінів групи В, А, РР і ін Такої продукт також багатий лізином, тобто необхідної амінокислотою для утворення нових клітин і тканин. Найцікавіше те, що ця перловка в тандемі з активними фізичними вправами дозволяє швидко наростити м’язову масу.

Крім цього, така амінокислота позитивно впливає на роботу серця, зберігає гостроту зору, покращує роботу органів шлунково-кишкового тракту. Алергія на перлову кашу зустрічалися дуже рідко. Такий продукт вважався незамінним для зростаючого молодого організму. З цієї причини перлова каша була головною стравою в Радянській армії.

Чим ще годували солдатів?

Крім перловки, військовослужбовців годували всілякими супами, борщем з зеленню і давали порцію м’яса. Популярними на той час були м’ясні консерви. Такий раціон вважався навіть дуже скромним, тому солдатам покладалися гроші, які вони могли витрачати на придбання інших продуктів. Такі грошові пайки називали «чайні гроші». На них можна було купити горох, вершкове масло, капусту або м’ясо. Основна закупівля робилася тільки ротним артельщиком. Він набував всі продукти і передавав їх відразу ж кашеварам на кухню.

Як в армії відмовлялися від перловки

Тільки в 2011 році було вирішено відмовитися від масової закупівлі перловки. Крім цього, стали менше купувати пшеничну кашу і кашу геркулес. Ці крупи практично повністю виключили з тендерів. Перловку було вирішено замінити на інші каші, наприклад, на гречану або рисову. Як стверджували дієтологи, такі страви також корисні для здоров’я. Найцікавіше, що в раціоні російських військовослужбовців досі залишились консерви і розсольник. Кількість каш було в рази зменшено.

Це рішення було прийнято згідно з раніше проведеним дослідженням. Було з’ясовано, що російські солдати практично не їли перлову кашу. Ця ситуація відбувалася навіть тоді, коли не було «широкого» вибору страв. Вони залишалися голодними.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

*

code