Чому українці так люблять сало: відгадка криється в історії народу

Їмо і їмо свиняче сало. А адже ніколи раніше і не замислювалися, як же український народ вийшов на цей найсмачніший продукт? Як їм вдалося з’ясувати, що свинка носить на собі таку благодать? Спробуємо розібратися.

Сало, звідки ти взявся?

За однією з версій, виявилася така знахідка в ті часи, коли татари і турки здійснювали набіги на Україну. Як відомо, загарбники – мусульмани по вірі своїй, а свиня для них – тварина нечиста, навіть брудне, не їдять вони таке м’ясо, і не вмовляйте.

Так от, тямущі запорожці придумали цікавий трюк: скориставшись своїми знаннями про гастрономічні особливості нападників на них мусульман, вони стали розводити одних поросят. Українці навіть інші продукти намагалися натирати салом, щоб зробити їх забороненими для кривдників. Довелося тим голодувати, щоб не зраджувати своїм принципам і вірі. Як відомо, Коран (священна книга мусульман, слово «Коран» походить від арабського «читання вголос», «повчання») забороняє вживання свинини.

Але що мусульманину заборона, то українцю делікатес. Розведення овець і корів вони практично припинили і відгодовували тільки свинок. Тим більше що сало, на відміну від будь-якого м’яса, довго зберігалося, чим, до речі, дуже виручало запорізьких козаків у далеких походах.

А ви помітили всі пасхалки? Факти про фільмах “Гаррі Поттер”, які знають не всі
Всього 3 інгредієнта для омлету, який обожнює один з найкращих шеф-кухарів світу
6 порад щодо запобігання зараження в ресторанах, стрімко відкриваються

Друга версія говорить, що сало – зовсім не український винахід, і вперше виявилося його вживання в стародавній Італії, де їм харчувалися працівники, які трудяться на каменоломнях. Фізична праця вимагає сили і величезних енергетичних витрат, а сало – це продукт дуже поживний та калорійний, особливо з хлібом. Такий повноцінний прийом їжі, надовго залишає відчуття ситості. Грамотно засолене сало – справжній делікатес. Поступово з каменоломней сало перекочувало на столи людей різних професій, тому що це продукт, доступний в ціні, ситний і смачний.

А в монастирях його не тільки вживали в їжу, з нього ще майстрували свічки, з допомогою яких вечорами ченці могли сидіти за книжками.

О, сало! Як багато в цьому звуці…

Здавалося б, таке просте, доступне, селянське, можна сказати, страву, а як воно доповнює будь-який святковий стіл! Поставив нарізочку, і якось затишніше стало. Сало, та з борщечком, так з часником і/або цибулькою, та з житнім хлібцем…. М-М-м! Це ж непередаване гастрономічне задоволення!

Безумовно найсмачніше сало можна покуштувати в Україні. Тут найкраще вміють з ним обходитися. Між іншим, при всій ситності сала від нього не повніють, як від булок. Як зручно, якщо в морозилці чекає вас такий шматочок – універсальний, ситний, смачний і невибагливий. Спасибі вам, свині!

Цікаві факти про сало

Цей смачний продукт, що уповільнює процеси старіння! Так-так, це не жарт. І його можна навіть тим, хто худне, ну тільки, звичайно, не з батоном білого хліба.

Регулярне вживання сала зміцнює зуби.

А в сильний мороз або вітер салом намазують особа, використовуючи його як захист.

Також існують рецепти застосування сала при застуді. Рецепти ще від наших бабусь, натуральні і дієві.

Висновок напрошується один: сало – це незамінний, корисний, смачний і доступний продукт. Зрозуміло, як і все інше, вживати його варто в розумних межах. Як кажуть, все добре в міру.

Так що їжте в задоволення і на здоров’я!

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

*

code