Варення — частий гість на наших столах. Саме таким способом люди з пострадянського простору зберігають фрукти і ягоди на довгу зиму. Більш того, варення — це чудове ласощі, яке служить відмінним доповненням для млинців і булочок, начинку для пиріжків і печива. Проте група вчених прийшла до думки, що варення та джем — не кращий спосіб зимових заготовок.
Чому краще не варити варення
Згідно теорії, якої дотримуються вчені, які виступили проти варення, в цьому продукті міститься занадто багато цукру. У більшості випадків, кількість цукру досягає 50% від загального обсягу заготівлі. Але і це ще не все, адже в самих фруктах і ягодах теж міститься цукор.
Якщо використовувати нескладні розрахунки, то виходить наступна картина. Навіть якщо варення варити в пропорції 85 % ягід і 15 % цукру, 100 гр готового продукту становитиме близько половини денної норми цукру для дорослої людини.
Що пропонують вчені
Не варто засмучуватися з приводу того, що від варення радять відмовитися. Насправді існують інші способи зберегти вітаміни на зиму. Більш того, ці рецепти виявляться не менш вдалими, але більш корисними.
- Заморожування. Заморожувати ягоди можна в цілому вигляді. Їх можна помістити в морозильну камеру в банках, харчових контейнерах, пакетах або ємностях від молочної продукції. Абрикоси, сливи і персики перед заморожуванням можна помити, відокремити від кісточок і подрібнити у блендері. Після цього помістити в ємність і підігріти до 60-90 градусів. Короткочасна термічна обробка (близько 1 хвилини) збереже смак і перешкоджає руйнуванню.
- Сушіння. Смородину, яблука, груші, малину та інші фрукти і ягоди можна засушити. Швидше за все зробити це можна в спеціальній сушарці, однак можна обійтися і духовкою, яку налаштовують на 50 градусів. Зберігати сухофрукти слід в тканинних мішечках, контейнерах або скляних банках.
- З фруктів і ягід можна приготувати відмінне ласощі для дітей і дорослих — пастилу. Відварені ягоди і фрукти з невеликим додаванням води перетирають через сито і розкладають тонким шаром на плівку. Після висихання пастилу можна зберігати до півроку.
Чому не рекомендується маринувати овочі
Для того щоб забезпечити тривале зберігання овочів у банках, що додається велика кількість солі, оцту та олії. Хтось навіть каже про додавання аспірину в маринад при консервації огірків і помідорів.
Споживання таких продуктів у невеликих кількостях не може завдати шкоди здоров’ю, проте регулярне їх вживання загрожує численними захворюваннями.
Так, суміш рослинного масла, оцту або гірчиці різко підвищує ризик виникнення серцево-судинного захворювання. Підвищена кількість солі погіршує стан пацієнтів з гіпертензією. При частому вживанні аспірину може виникнути шлункова кровотеча.
Як краще заготовляти овочі на зиму
Відмінною альтернативою соління називають заморозку. У такому вигляді продукти можуть довго зберігатися, при цьому в них залишається досить багато корисних речовин. Перед тим, як відправити продукти в морозилку, деякі варто бланшувати. Це капуста цвітна і брюссельська), броколі, кабачки, квасоля.
Деякі овочі перед заморожуванням краще запікати в духовці. До таких відносяться баклажани. Що стосується болгарського перцю, то його можна заморозити в будь-якому вигляді.
Ще один варіант — сушка овочів. Тонко нарізані овочі можна висушити в духовці на повільному вогні і зберігати в контейнерах або тканинних мішечках. Такі заготовки добре підходять для приготування супів, підливи і других страв.