Експерти рекомендують не варити варення і не консервувати овочі: які альтернативи вони пропонують

Варення — частий гість на наших столах. Саме таким способом люди з пострадянського простору зберігають фрукти і ягоди на довгу зиму. Більш того, варення — це чудове ласощі, яке служить відмінним доповненням для млинців і булочок, начинку для пиріжків і печива. Проте група вчених прийшла до думки, що варення та джем — не кращий спосіб зимових заготовок.

Чому краще не варити варення

Згідно теорії, якої дотримуються вчені, які виступили проти варення, в цьому продукті міститься занадто багато цукру. У більшості випадків, кількість цукру досягає 50% від загального обсягу заготівлі. Але і це ще не все, адже в самих фруктах і ягодах теж міститься цукор.

Якщо використовувати нескладні розрахунки, то виходить наступна картина. Навіть якщо варення варити в пропорції 85 % ягід і 15 % цукру, 100 гр готового продукту становитиме близько половини денної норми цукру для дорослої людини.

Що пропонують вчені

Не варто засмучуватися з приводу того, що від варення радять відмовитися. Насправді існують інші способи зберегти вітаміни на зиму. Більш того, ці рецепти виявляться не менш вдалими, але більш корисними.

  1. Заморожування. Заморожувати ягоди можна в цілому вигляді. Їх можна помістити в морозильну камеру в банках, харчових контейнерах, пакетах або ємностях від молочної продукції. Абрикоси, сливи і персики перед заморожуванням можна помити, відокремити від кісточок і подрібнити у блендері. Після цього помістити в ємність і підігріти до 60-90 градусів. Короткочасна термічна обробка (близько 1 хвилини) збереже смак і перешкоджає руйнуванню.
  2. Сушіння. Смородину, яблука, груші, малину та інші фрукти і ягоди можна засушити. Швидше за все зробити це можна в спеціальній сушарці, однак можна обійтися і духовкою, яку налаштовують на 50 градусів. Зберігати сухофрукти слід в тканинних мішечках, контейнерах або скляних банках.
  3. З фруктів і ягід можна приготувати відмінне ласощі для дітей і дорослих — пастилу. Відварені ягоди і фрукти з невеликим додаванням води перетирають через сито і розкладають тонким шаром на плівку. Після висихання пастилу можна зберігати до півроку.

Чому не рекомендується маринувати овочі

Для того щоб забезпечити тривале зберігання овочів у банках, що додається велика кількість солі, оцту та олії. Хтось навіть каже про додавання аспірину в маринад при консервації огірків і помідорів.

Актори серіалу “Офіс” повідали про кумедні випадки на роботі в честь 15-річчя шоу
Любов наповнює. Настя Каменських опублікувала нове фото з чоловіком
Печиво для собаки: для цього рецепта потрібно всього 4 інгредієнта

Споживання таких продуктів у невеликих кількостях не може завдати шкоди здоров’ю, проте регулярне їх вживання загрожує численними захворюваннями.

Так, суміш рослинного масла, оцту або гірчиці різко підвищує ризик виникнення серцево-судинного захворювання. Підвищена кількість солі погіршує стан пацієнтів з гіпертензією. При частому вживанні аспірину може виникнути шлункова кровотеча.

Як краще заготовляти овочі на зиму

Відмінною альтернативою соління називають заморозку. У такому вигляді продукти можуть довго зберігатися, при цьому в них залишається досить багато корисних речовин. Перед тим, як відправити продукти в морозилку, деякі варто бланшувати. Це капуста цвітна і брюссельська), броколі, кабачки, квасоля.

Деякі овочі перед заморожуванням краще запікати в духовці. До таких відносяться баклажани. Що стосується болгарського перцю, то його можна заморозити в будь-якому вигляді.

Ще один варіант — сушка овочів. Тонко нарізані овочі можна висушити в духовці на повільному вогні і зберігати в контейнерах або тканинних мішечках. Такі заготовки добре підходять для приготування супів, підливи і других страв.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

*

code