Капуста – універсальний інгредієнт, хрусткий джерело вітамінів і корисних мінералів, яких ми так потребуємо взимку. Існує безліч способів “запастися” капустою. Господині квасять її, маринують, засолюють і так далі… Але свіжі хрусткі листя не тільки смачніше, але й набагато корисніше. Щоб салатові качани залишалися свіжими більше шести місяців, важливо враховувати деякі особливості зберігання цього овоча.
Як вирощувати: грунт і добрива
Качани лежких сортів насичені картатій, але не дуже соковиті. Такі овочі мають округлу форму, важать, як правило, 2-4 кілограми. Листя у них більш “жилаві”. Урожай зазвичай дозріває у вересні-жовтні.
Грунт необхідно своєчасно удобрювати фосфором і калієм, при цьому з азотом слід бути обережними: надлишок цього елемента негативно позначається на смакових якостях капусти. Досить удобрити землю 3-4 рази. Восени, коли йде сезон дощів, важливо оберігати капусту від рясних опадів, інакше плоди розтріскаються.
Для тривалого зберігання підходять середньопізні види – “заметіль”, “подарунок”, “домбровська”. Після декількох місяців зберігання смак овочів стає навіть краще, більш яскравим і насиченим. Ранньостиглі сорти, на жаль, до “зимівлі” не пристосовані, ними краще насолоджуватися влітку.
Коли варто збирати врожай?
Через передчасного збирання врожаю овочі можуть завять, через запізніле – згнити або потріскатися. Саме тому так важливо точно визначати час збору врожаю. Ідеальна температура повітря вдень повинна бути в межах 3-8 градусів, а нічна – від 0 до -3 градусів.
Досвідчені садівники радять зрізати капусту в суху погоду, коли сонячно. Досвідчені дачники акцентують увагу на тому, що робити це потрібно дуже гострим ножем. Перш ніж помістити плоди в сховище, важливо її протягом 24 годин “просушувати” в добре провітрюваному приміщенні (деякі дачники залишають на вулиці під навісом).
Відповідні місця для зберігання
Білокачанну капусту можна зберігати в різних місцях. Головне, дотримуватися певних умов зберігання. Підходяща температура повітря – від -1 до + 2 градусів, а вологість – близько 90 %.
Найпростіший і, мабуть, самий популярний спосіб – зберігання капусти у великих ящиках або картонних коробках. Також у підвалі ідеальними місцями послужать полиці або стелажі. Кожен качан загортають у харчову плівку і акуратно укладають качаном вгору. Бажано “упаковувати” плоди у кілька шарів паперу.
Важливо! Плоди, “ізольовані” один від одного папером або плівкою, зберігаються довше. Моя бабуся воліє зберігати капусту в глині. Вона змішує глину з водою (пропорція два до одного), отриманою масою змащує кожен качан, після чого просушує їх і кладе на полиці в погребі.
Якщо рік виявився настільки врожайним, що в підвалі для капусти не залишилося місця, можна просто підвісити овочі до стелі за допомогою міцної мотузки. Ще один важливий нюанс: овочі не повинні стикатися один з одним (для кращої вентиляції). Так, це може здатися дивним, але у такого способу багато шанувальників.
Як зберігати капусту в домашніх умовах: поради та рекомендації
Так, звичайно, щоб зберегти білокачанну капусту свіжу, не обов’язково шукати для неї спеціальне приміщення. Маленький склад легко організувати і у власній квартирі. Кожен качан необхідно щільно обернути харчовою плівкою і покласти в холодильник до відділення для овочів. Використовувати можна не тільки харчову плівку, але і пергамент.
Залишити капусту можна і на балконі, якщо його розміри дозволяють. Важливо регулярно влаштовувати “ревізії”: оглядати качани і позбавлятися від тих, на яких є явні сліди пошкоджень (темні плями, неприємний запах). Навіть якщо ви створите для капусти всі відповідні умови, при зберіганні вона може захворіти і зіпсуватися.
Проста інструкція
Для початку варто вибрати відповідні для зберігання плоди. Важливо, щоб колір листя був яскраво-салатовим. Вибирайте тільки ту капусту, яка є щільною і твердою на дотик. Якщо при огляді качана ви помічаєте, що він м’який, можливо, він вже згнив зсередини.
Тримайте капусту цілою, поки не плануєте її використовувати. Коли ви разрезаете капусту навпіл, вона починає втрачати свій вітамін С. Якщо ж вам потрібна тільки половинка овоча, щільно загорніть її в поліетиленову плівку і зберігайте в холодильнику до двох днів.
Цікаві гастрономічні ідеї
Спробуйте приготувати капустяний суп. Дієтичне ласощі доповніть овочами, м’ясом. Наприклад, я подаю наваристий суп з ніжними фрикадельками. Таке просте блюдо гармонійно впишеться в раціон тих, що худнуть. Трохи спецій зробить ласощі вишуканим і незвичайним.
З свіжого листя можна приготувати гарнір. Капусту можна згасити з часником і лимонним соком, можна запекти в духовці з оливковою олією і гілочками ароматних трав, обсмажити на сковороді з тертою морквою і кабачками. Можна приготувати навіть хрумкі млинці! Така закуска нітрохи не гірше класичних картопляних драніков.