Як-то з татом вирішили зайти в хороший московський ресторан, щоб поїсти. Я вирішила здивувати його і замовила дуже модне і дороге блюдо, не називаючи його. Такий його реакції на принесений замовлення я просто не очікувала.
Фуа-гра – особливе блюдо французької кухні
Я обожнюю французьку кухню. Мене приваблює її ніжність і помірна пряність, але найбільше мені подобається фуа-гра – продукт, навколо якого ходять неоднозначні суперечки із-за особливостей вирощування птахів, з яких згодом вилучається печінку. Однак, судячи з усього, тато не поділяє моїх поглядів.
Офіціант приніс замовлення
Коли офіціант приніс замовлення для мого тата, я очікувала, що він приємно здивується і зрадіє можливості скуштувати фуа-гра, адже, наскільки я знаю, він ніколи в житті не пробував такий делікатес. Однак на ділі все сталося зовсім інакше.
Коли тато побачив, що я замовила для нього фуа-гра, він подивився на мене і запитав: “І скільки це все коштує?”. Я назвала ціну страви, на що він розсміявся і сказав: “Я ніколи був не став платити за це блюдо 1200 рублів – це їжа бідних євреїв”.
Папа розповів мені невелику історію походження фуа-гра
Я почала сперечатися з батьком, мовляв, він щось плутає: фуа-гра – це печінка птахів, вирощених особливим чином, ніжний і унікальний продукт, за який гурмани готові платити пристойні гроші. Тато ж повідав мені зовсім іншу історію.
Він розповів, що, насправді, фуа-гра придумали бідні євреї, які живуть у Франції, у яких не було грошей на купівлю оливкової олії – нетрадиційного продукту для тих місць. Популярне серед французів сало вони також їсти не могли – не кошерно.
Тоді хтось з них придумав відгодовувати качок і гусей особливим способом до такої міри, щоб їх печінка збільшувалася в розмірах природним способом. Готовий продукт виходив неймовірно ніжним і жирним – це дозволяло використовувати його для смаження продуктів. Згодом ці ж євреї самі розсмакували цю печінку і почали готувати її окремо і продавати французам за пристойні гроші.
Щоправда, євреї не їли гусячу печінку дуже довго, так як єврейський суд звинуватив цих бізнесменів у тому, що вони змушують птахів страждати від того, що їх перегодовують. Їсти-то її перестали, а ось на закриття бізнесу ніхто так і не зважився – Hudson Valley Foie Gras так і продовжила бути найбільшою компанією з виробництва і постачання гусячої і качиної печінки фуа-гра (відомо, що її засновниками є саме євреї з прізвищами Янай і Гинор).
Особисто мені все одно, хто там придумав фуа-гра і хто раніше їв цю чудову печінка – мені цей делікатес за смаком, і я готова платити за нього суми, звані в ресторанах Москви.