Мій дід завжди сам сіяв гриби. Тепер так роблю і я на дачі і в лісочку поруч. Поділюся секретом

Складно знайти людину, яка не любила б гриби. Страви з них смачні, поживні і нагадують про літо, а процес пошуку захоплюючий і зближує з природою, заспокоюючи після метушні дня.

Однак не завжди є можливість виїхати в ліс і “тихо пополювати”. Але з цієї ситуації є чудовий вихід: гриби можна посіяти, як кріп або петрушку на своїй дачній ділянці, головне, щоб на ньому були дорослі дерева. Втім, і без них можна обійтися.

Приїжджаючи на канікули в село до діда, я дивувалася, чому тільки в його саду ростуть чудові підосичники і боровики. Ставши дорослою, я вивідала його секрет і готова поділиться з вами.

Пошук “насіння”

Без походу в ліс все одно не обійтися, так як нам знадобиться “розсада”. Шукаємо старі перезрілі гриби, запам’ятовуючи при цьому, під якими деревами вони росли. Ці живі організми живуть у певному середовищі, якою для них є коріння рослин. Недарма ж і називають їх співзвучно дереву: підберезник, підосичник. Грузді, наприклад, люблять тополі і верби, боровики – дуби і хвою. У мене ж на краю дачі ростуть дві 30-річні берези, і я збираю капелюшки для посіву в листяному лісі.

Російські знаменитості не залишили Єфремова в біді: вислови про ДТП
Виявляється, комарі не водяться в цій китайській селі незважаючи на вологість
“Ніч у музеї 4”: новий сюжет і можливе повернення Бена Стіллера

Підготовка

Гриби потрібно обробити не пізніше, ніж через 10 годин після збору, інакше спори загинуть.

Подрібнюємо заготовлений матеріал, при цьому не змішуючи різні види грибів один з одним. Поміщаємо масу в літрову пластикову пляшку і заливаємо теплою нехлорованою водою. Є ще один нюанс: гриби “переміщаються” по лісі в шлунках тварин, мабуть, їм потрібна особлива середовище для проростання. Мій дідусь створював її, додаючи у воду звичайні дріжджі, я ж використовую сухі швидкодіючі. Цілком вистачає двох чайних ложок на літр води. Пробувала я додавати і 2 столові ложки цукру, теж вийшло.

Далі запасаємося терпінням і чекаємо: повинно пройти 5-7 днів, грибна маса при цьому опуститься на дно, а рідина і є той самий концентрат грибних спор. Розбавляємо її водою у співвідношенні 1:10.

Посів

Ну а тепер, власне кажучи , і сам посів. Беремо садову лійку, наповнюємо її розведеним грибним розчином і поливаємо наші берези, дуби та осики. Перед поливом добре засипати місця посадки опалим листям, повторивши цю процедуру пізньої осені.

Якщо так сталося, що на вашій ділянці немає дорослих дерев, можна обійтися і будівлями з них. Головне, щоб місце було затінене і досить вологе, адже гриби не люблять яскравого сонячного світла. Можна “засіяти” сусідній ліс або гайок, але тоді врожай дістанеться не тільки вам.

Спробуйте цей нехитрий спосіб, і ароматні грибні страви будуть радувати вас все літо, а може, навіть і зиму.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

*

code