Коли ми були у Франції, моєму чоловікові дуже сподобалося одне блюдо. З того часу він просто обожнює картопля з вершково-сирним соусом. А коли я готую для нього цю страву, то він завжди радіє. Пропоную вам навчитися його робити, і у вас завжди буде відмінний гарнір до смаженої свинини, яловичої вирізки, курячої печінки або інших інгредієнтів.
Нам знадобиться
- Картопля – п’ять-шість бульб середнього розміру.
- Перець – за смаком.
- Пшеничне борошно – три столові ложки. Найкраще взяти вищого сорту.
- Ріпчаста цибуля – одна штука.
- Молоко – дві склянки.
- Сир “Чеддер” – 220-300 грам. Можна взяти й інший сорт сиру, але тільки твердий.
- Вершкове масло – три столові ложки.
- Сіль – половина чайної ложки. Якщо цієї кількості буде недостатньо, то візьміть побільше.
- Якщо є бажання, то використовуйте улюблені приправи.
Рецепт приготування
Картопля ретельно промити в теплій воді, а потім очистити від шкірки. Візьмемо гострий ніж і дуже акуратно картопля наріжемо на кружечки. Вони не повинні бути занадто товстими або тонкими. Найкраще робити їх середньої товщини.
Складемо їх у тарілку і залишимо на деякий час. Можна залити холодною водою. Цибуля моєму, потім очищаємо від шкірки. Ріжемо його на тонкі кільця.
При бажанні його можна обсмажити на сковороді з невеликим додаванням соняшникової олії.
Включаємо духовку і даємо йому розігрітися. Тепер нам знадобиться спеціальна форма для випічки або лист, він повинен бути досить глибоким. Беремо потрібну кількість вершкового масла і починаємо ретельно змащувати форму для випікання. З картоплі зливаємо воду. Половину викладаємо в підготовлену форму. Солимо і перчимо за смаком. Потім кладемо скибочки цибулі по всій поверхні картоплі. На цибулю викладаємо другу половину картоплі. Знову солимо і перчимо.
Сир натираємо на тертці і залишаємо поки що в стороні.
Беремо невелику каструлю і кладемо в неї дві столові ложки олії. Ставимо на вогонь і заважаємо, щоб масло не пригоріло. Додаємо молоко, борошно, сіль. Усе ретельно розмішуємо, щоб не було грудочок. Додаємо сир і постійно все заважаємо.
Як тільки сир розплавиться, знімаємо соус з плити. Виливаємо вершковий соус на картоплю, закриваємо форму фольгою і ставимо в духовку.
Час приготування – 40-50 хвилин.
Наостанок
Для цього рецепта можна спробувати і інші види сиру. Смак з кожним разом трохи, але буде відрізнятися. Готову страву можна посипати свіжою зеленню. Не бійтеся експериментувати, і у вас кожен раз буде виходити щось новеньке. Домашні обов’язково оцінять ваші старання і попросять добавки!