Виноград – одна з найбільш вигідних сільськогосподарських культур. Він є одним із символів Середземноморського регіону і деяких невеликих держав, наприклад Молдови. У Росії виноград особливо добре росте в Південному і Північно-Кавказькому Федеральних округах, а також за їх межами, наприклад в Башкирії, в селекційному центрі Кушнаренково.
Ця ягода дає хороший урожай, і її можна використовувати для виробництва вина, джемів і соків. Її можна просто з’їсти або висушити і зробити родзинки. Існує чимало секретів вирощування винограду. У цій справі знадобляться різні предмети, наприклад мідний дріт.
Маленькі хитрощі виноградаря
Перший крок – вибір сорту. Деякі вважають, що від нього залежить половина майбутнього врожаю. Варто звернути увагу на такі сорти:
- Преображення.
- Аркадія.
- Софія.
- Тайфі рожевий.
- Ризамат. Це незвичайне назва походить від імені творця сорту – узбека, академіка і заслуженого виноградаря Узбецької РСР.
Далі слід звернути увагу на кущ. Він повинен бути великим, з міцними гілками. Найкращий вік плодоношення лози – від 3 до 5 років.
Золоті правила виноградарства
Виноградним кущах потрібно проводити прикореневу підгодівлю з заливкою суперфосфату і сульфату амонію. Під один кущ потрібно 200 і 100 грам відповідно.
Наступне правило – пасинкування. Дрібні пагони потрібно видалити. Це призведе до того, що більш міцні плоди отримають всі необхідні для розвитку мінерали.
І нарешті, потрібно проводити кільцювання пагонів. Завдання полягає в тому, щоб намотати мідний дріт у кілька рядів. Це призведе до того, що менше поживних речовин потрапляє до коріння, а більше – до кисті. Отже, ягоди теж збільшуються в розмірах.
Не слід забувати про обробці лози проти шкідників і грибкових захворювань.
Корисно познайомитися з іншими виноградарями, їх можна знайти в Криму і Краснодарському краї.