Поради для майбутніх веганів: як зберегти здоров’я на рослинній дієті

Число людей, що віддають перевагу рослинну дієту, рік від року зростає в геометричній прогресії. Кожен вирішує стати веганом зі своїх причин. Хтось ратує за порятунок життів тварин, хтось піклується про довголіття, хто вже зараз хоче отримати потенційні вигоди для здоров’я.

Відомо, що тільки у Великобританії за останні чверть століття число веганів зросла на колосальні 360 відсотків. І якщо ви теж плануєте відмовитися від м’яса і продуктів тваринного походження, даруємо вам кілька цінних порад.

Застереження

Майбутнім веганам корисно знати, що риба, молочні продукти і яйця сповнені поживними речовинами, необхідними для зростаючого організму. Ось чому не рекомендується повністю відмовлятися від їжі тваринного походження вагітним жінкам і годуючим матерям. В іншому випадку рослинна дієта призведе до дефіциту вітамінів у малюка.

Ви не впевнені в правильності вашого вибору за наявності хронічних захворювань? Задайте питання свого профільного лікаря, отримаєте консультацію дієтолога або ендокринолога.

Підвищення рівня вітаміну В12

Щоб не завдати своєму здоров’ю шкоду, ви повинні стежити за споживанням вітаміну В12. Тепер, коли ви позбавите своє тіло основного джерела цієї групи вітамінів, необхідно шукати розумну альтернативу. Вегани, які не дбають про цієї рекомендації, стикаються з анемією і регулярної втомою.

Печиво для собаки: для цього рецепта потрібно всього 4 інгредієнта
Кмітливий пес забирається в басейн по сходах. Веселе відео
Обручку. Гарна традиція, яка має важливий сенс

Найкращим джерелом вітаміну B12 для прихильників рослинної їжі є морські водорості норі. У тому випадку, якщо у вашому раціоні відсутня достатня кількість дарів моря, можна подумати про прийом рідких добавок вітаміну B12. Не забудьте регулярно робити аналіз крові, щоб вчасно визначити дефіцит заліза.

Залізовмісні продукти

Основними джерелами заліза є червоне м’ясо, риба і печінку, тому вегани і вегетаріанці знаходяться в групі ризику по недокрів’я. Дієтолог Лілі Суттер попереджає, що веганам необхідно подбати про підвищення засвоюваності заліза з рослинної їжі.

Цей цінний макроелемент виявлений в бобових, зелених листових овочах, бананах і червоних фруктах. Але якщо ви доповніть свою дієту антиоксидантні продуктами (наприклад, ягодами), поглинання заліза з їжі стане більш ефективним.

Жирні кислоти Омега-3

Ненасичені жирні кислоти необхідні для кількох важливих процесів організму. Без них не може функціонувати мозок, серцево-судинна система і щитовидна залоза. Вегетаріанці їдять рибу або добавки риб’ячого жиру, але вегани змушені шукати альтернативні джерела Омега-3 жирів. Вони повинні в обов’язковому порядку ввести в раціон насіння чіа, і волоські горіхи, рапсова і оливкову олію, сою і лляне насіння.

Зараз усі називають Ксенію Білоусов красунею: як вона виглядала до шлюбу
Актори серіалу “Офіс” повідали про кумедні випадки на роботі в честь 15-річчя шоу
Готую тірамісу з йогуртом, ягодами і вівсяним печивом: простий рецепт

Кальцій

Виключаючи з їжі молоко і молочні продукти, ви ставите під загрозу здоров’я своїх кісток, зубів і волосся. В цілях запобігання розвитку остеопорозу доктор Суттер рекомендує є зелені листові овочі, хрестоцвіті, бобові, вівсянку, гречку, чорнослив, чорницю і плоди шипшини.

Не забудьте про прийом добавок вітаміну D, який зміцнює імунітет і підвищує засвоєння кальцію з їжі. Ще одним вірним союзником стануть горіхи, які багаті магнієм – ще одним елементом, що сприяє адсорбції кальцію.

Білок

Люди, які активно займаються спортом, повинні врахувати, що вони можуть зіткнутися з погіршенням результатів, якщо не подбають про протеїнової дієти. Відмінні джерела білка в рослинній їжі: боби, сочевиця, гриби, горіхи, насіння, шпинат, спаржа, брокколі, картопля, авокадо, банани.

Рослинна дієта теж може бути нездорової

Тільки лише тому, що ви усунули з раціону м’ясо, це не означає, що ваша дієта автоматично стала здоровою. Наприклад, наголос на хлібобулочні вироби та випічку з доданими цукрами потенційно веде до розвитку діабету і захворювань серця. Тому важливо розділяти вуглеводи, отримані з рослинної їжі на “здорові” і “нездорові”. Робіть ставку на цільні зерна і фрукти, а не на продукти, вироблені з рафінованого борошна і цукру.

Приготування їжі забере більше часу

“Люди повинні бути готові бути трохи більш організованими”, – така думка дієтолога Шона Уілкінсон. На щастя, в наші дні відкривається все більше веганских ресторанів, а в звичайних закладах є веганську меню. Але якщо ви готуєте вдома, чистка і шинкування овочів забирає у вас багато часу.

Тому перший час ви будете нудьгувати по можливості дістати з морозилки напівфабрикати і розігріти їх за лічені секунди або хвилини. Вам доведеться регулярно проводити ревізію в холодильнику на предмет відстеження зіпсованих овочів і фруктів, а також щотижня упаковувати контейнери з корисними закусками.

Додам, що відмова від м’яса складно зробити відразу. Я теж планую в майбутньому перейти на рослинну їжу і в даний час почала скорочувати кількість тваринної їжі у раціоні. Це не данина моді. Така потреба мого тіла.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

*

code