Розморожування риби може призвести до появи бактерій: чому важливо розморожувати її правильно

При слові “ботулізм” у багатьох людей виникають думки про неякісні магазинних консервах і домашньому консервуванні, при цьому більшість споживачів без побоювання купують заморожені шматочки сирої риби в індивідуальній упаковці. Такий продукт на вітрині здається безпечним для здоров’я, так як кожна порція надійно упакована в герметичний пластик. Однак найцікавіше, що на ділі все виявилося трохи інакше.

Що таке ботулізм

Під цим медичним терміном ховається назва важкої хвороби, яка в деяких випадках може призвести до смерті хворого. Захворювання полягає в тому, що у людини виявляються ураженими нерви.

У першу чергу порушується і послаблюється робота м’язів, розташованих навколо очей. Трохи пізніше такі ж порушення виникають у роботі м’язів обличчя, шиї, ніг і інших частин тіла. При цьому виникають труднощі з диханням, і людина вмирає.

Зараз усі називають Ксенію Білоусов красунею: як вона виглядала до шлюбу
Печиво для собаки: для цього рецепта потрібно всього 4 інгредієнта
Як швидко заспокоїти дитину, що плаче. Бабуся підказала прості способи

Головна причина розвитку ботулізму — потрапляння в організм хвороботворної бактерії Clostridium botulinum. В результаті своєї діяльності цей мікроорганізм виробляє токсин, руйнує нервову систему.

Зберігати життєздатність бактерії допомагає низько-киснева вакуумна упаковка. Більше того, якщо температура в упаковці досягає 38 градусів за Фаренгейтом (3,3 °C), то небезпека захворіти на ботулізм зростає в кілька разів.

Чим ще може бути небезпечна заморожена риба у вакуумній упаковці

При розморожуванні риби на неї може потрапити бактерія роду лістерія (listeria monocytogenes), яка часто живе на деяких продуктах в холодильнику. Якщо така бактерія потрапляє в організм людини, вона може викликати інфекційне захворювання з тяжкими симптомами. У групі ризику знаходяться вагітні жінки, діти, літні люди і ті, чий імунітет недостатньо високий.

“Ягоди – в холодильнику, огірки і банани – на столі”: де зберігати овочі і фрукти
Пара скасувала весільний банкет і вирішила нагодувати нужденних
Готую тірамісу з йогуртом, ягодами і вівсяним печивом: простий рецепт

Як правильно розморожувати рибу, щоб захиститися від бактерій

Щоб скоротити ризик зараження лістерією і бактерією, що викликає ботулізм, слід дотримуватися кількох правил розморожування риби.

  1. Якщо після покупки риба не буде використовуватися протягом найближчих декількох днів, її краще відправити у морозильну камеру. Перед цим продукт потрібно ретельно упакувати в плівку або фольгу таким чином, щоб морепродукт не контактував з іншими продуктами харчування.
  2. Кращий спосіб розморожування риби полягає в тому, щоб вийняти продукт з морозилки і помістити в холодильник на ніч. При цьому потрібно стежити, щоб риба лежала окремо від інших продуктів харчування — це запобіжить ризик перехресного зараження бактеріями.
  3. Якщо заморожений продукт потрібно приготувати протягом кількох годин, то попередній спосіб розморожування не підходить. В даному випадку потрібну кількість риби відокремлюють від основної маси і поміщають у вологозахисний пакет на блискавці. Після цього продукт поміщають в ємність з холодною водою.
  4. Коли готування потрібна прямо зараз, рибу можна розтанути в мікрохвильовці на спеціальному режимі розморожування. Однак у цьому випадку необхідно стежити за станом продукту. В результаті він повинен бути злегка розмороженим і більш податливим, що дозволить легко розібрати його і порізати на порції.

Категорично не рекомендується розморожувати м’ясо або рибу при кімнатній температурі, залишаючи продукт на столі на довгий час.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

*

code