Що може статися, якщо ви випадково з’їсте хліб з пліснявою

Неприємний наліт зеленуватого кольору, віддає запахом вологи і гнилі — це все цвіль, мікроскопічний грибок. Що ж станеться, якщо випадково з’їсти цвілу їжу?

За словами Рудольфа Бедфорда, доктора медичних наук, гастроентеролога в медичному центрі Провіденс Сент-Джон в Санта-Моніці, штат Каліфорнія, з вами, швидше за все, нічого не станеться. Але є кілька факторів, на які варто звернути особливу увагу при випадковому вживанні цвілі: попадання деяких рідкісних видів цвілі може викликати отруєння організму.

Чим страшна цвіль?

«Ну, від цвілі ви напевно не помрете, — говорить доктор. — «Якщо ваша імунна система знаходиться в достатньо хорошій формі, цілком імовірно, що ви зовсім нічого не помітите».

Цвіль, або мікроскопічні гриби, які потрапляють на рослинні і тваринні продукти після транспортування повітрям, водою, комахи також є частим переносником грибків, цвілі. Такі грибки вкрай рідко представляють небезпеку для людського здоров’я. Цікаво, що деякі види цвілі навіть призначені для вживання в їжу. Наприклад, не можна залишити без уваги знамениті сири з цвіллю (блю, горгонзола і камамбер) — і вони абсолютно безпечні у використанні!

Але що робити, якщо все-таки стало погано? Лікарі стверджують, що отруєння цвіллю малоймовірно. У більшості випадків інтоксикація організму відбувається у разі вживання великої кількості нетоксичного цвілі. Симптоми будуть включати постійну нудоту і блювоту. Безумовно, похід до лікаря відкладати не варто.

Простий рецепт тірамісу з йогуртом і вівсянкою: на просочення йде не більше години
Актори серіалу “Офіс” повідали про улюблених епізодах в честь 15-річчя шоу
“Ягоди – в холодильнику, апельсини – на столі”: де зберігати овочі і фрукти

Варто відзначити, що цвіль здатна не тільки отруїти організм. У деяких людей вона викликає розвиток алергічних реакцій: можуть виникнути проблеми з диханням. У будь-якому випадку, навіть в таких випадках допомагає своєчасне звернення за медичною допомогою.

Продукти в зоні ризику

А що, якщо я просто виріжу ділянка, вкрита пліснявою? Тут вже залежить від їжі. Наприклад, деякі тверді сири, недоспелые фрукти і овочі можна вживати в їжу, так як цвілі важче проникнути в них глибоко. Якщо не хочеться викидати продукт з-за невеликої ділянки цвілі, слід, крім зараженого плями, також видалити область навколо нього, відступивши близько 2 див. Їжа, яку при появі грибка слід викинути: м’які сири, стиглі фрукти, хліб і випічка, горішки, молочні продукти, м’ясо, бобові, джеми.

Боремося з харчової цвіллю

Як можна запобігти утворенню цвілі? Насамперед переконайтеся, що ваш холодильник чистий, а рівень вологості повітря в будинку не перевищує 40%. Слід в обов’язковому порядку перевіряти їжу на наявність цвілі перед покупкою, купувати продукти в невеликих кількостях, щоб цвіль не встигла вирости, залишки їжі покривати поліетиленовою плівкою, зберігати в холодильнику і з’їдати протягом двох діб.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

*

code