В світі відбуваються десятки відкриттів в тиждень. Правда, Америку більше ніхто не відкриває, зате знаходяться нові способи лікування хвороб, відкриваються нові фізичні властивості об’єктів, виявляються небесні тіла. Британські вчені, знову ж таки, весь час щось доводять. А ось швейцарські вирішили дослідити вплив музики на смакові якості сиру. І результат досліджень був несподіваним.
Си-и-ырррр
Процес створення сиру – це складний танець бактерій з молоком. Втручання в цей танець на будь-якому етапі призводить до зміни смаку, кольору і сорту майбутнього сиру.
Термін дозрівання, температура молока, вологість і тип закваски – все впливає на кінцевий продукт. Маленькі бактерії працюють не покладаючи рук, напевно, щоб у людей на столі з’явився сир. Традиції сироваріння та виготовлення м’яких сирів відома і відпрацьована століттями.
Музичний сир
Але як відомо, немає межі досконалості. Дослідники з Бернського університету вирішили дізнатися, як музика діє на мікроорганізми, які беруть участь у сыротворении. Для цього дев’ять 10-кілограмових кругів сиру эмметаль були поміщені в окремі дерев’яні ящики, і для кожного був вибраний звуковий фон.
Музика транслювалася через невеликі динаміки цілодобово. Для сиру-класик – “Чарівна флейта” Моцарта. Для сиру-ембієнт звучав Monolith групи Yello. Сир-рок “слухав знамениту “Сходи на небеса” від Led Zeppelin. Сиру хіп-хоп дісталася композиція Jazz (we’ve Got) від команди A Tribe Called Quest. Сир-техно дозрівав під музику Vrill. Фоном для трьох кіл эмметаля стали просто звуки високої, середньої і низької частоти. Контрольний коло сиру лежав у тиші.
Сирно-музичний смак
Експеримент розпочався в вересні 2018 і закінчився в березні 2019, коли вчені з університету вирішили оцінити результати експерименту. Після дозрівання від кожного кола сиру був відрізаний шматок і підданий ретельному дослідженню, в тому числі і сліпому смакової тестування. Комісія прийшла до висновку, що всі сири сильно відрізнялися за смаком, запахом і навіть текстурою. Сыровар Біт Вампфлер, який і надав сир для експерименту, каже, що бактерії відмінно потрудилися – продукт вийшов на славу. Його тестували двічі, і обидва рази дослідили приблизно одним і тим же результатів – кращим сиром з музичних був визнаний сир-хіп-хоп. Його текстура, смак, запах і навіть колір виявилися близькі до ідеальних. Правда, один з членів незалежної комісії зізнався, що йому більше сподобався сир-класик, але, може, він просто фанат Моцарта.
В Бернському університеті підтвердили, що сирно-музичні дослідження продовжаться. Можливо, скоро на прилавках з’являться продукти, які “слухали” певну музику.