Як підтримувати холодильник в ідеальному стані

Ці поради допоможуть ефективніше використовувати пристрій і рідше викидати продукти.

1. Пристосуйте температуру під різні умови

У середньому вона повинна бути між 1 ℃ і 4 ℃. Знижуйте температуру, коли в холодильнику багато продуктів або в приміщенні спекотно. І підвищуйте, коли вмісту мало, щоб заощадити електроенергію. Температуру в морозильній камері тримайте стабільною (-18 ℃). Якщо ваш холодильник передбачає разморозку, проводите її раз на рік.

2. Регулярно забирайтеся

Усувайте всі патьоки відразу ж. Протирайте ручки холодильника раз в день, а дверцята — щотижня. Раз на кілька днів перебирайте продукти на всіх полицях. Намагайтеся як можна швидше використовувати ті, у яких скоро закінчиться термін придатності.

Раз у три місяці очищайте холодильник зсередини. Для цього спочатку вийміть всі полки і ящики і вимийте їх гарячою водою. Не використовуйте хлорку і подібні засоби, краще візьміть звичайне мило або гель для миття посуду. Потім вимийте стінки холодильника. Якщо є застарілі плями, скористайтесь зубною щіткою і густою сумішшю соди з водою. Після вологого прибирання все насухо витріть.

Раз на рік проводите генеральне прибирання. Витягніть штекер холодильника з розетки, відсуньте його і приберіть накопичився під ним сміття. Витріть пил на задній стінці. Якщо можете, зніміть захисну решітку і протріть від пилу вентилятор і конденсатор. Після такої чистки система охолодження буде працювати ефективніше.

3. Знайте, що потрібно зберігати в холодильнику, а що — ні

Не варто зберігати в холодильнику:

  • Більшість фруктів та деякі овочі, особливо ті, які ще недозрели. Зберігайте їх при кімнатній температурі подалі від сонячних променів. Це поширюється на помідори і огірки, картопля, морква, цибуля і часник, гарбуз, буряк та інші коренеплоди, у тому числі імбир.
  • Відкриті жерстяні банки, в першу чергу з фруктами і помідорами. Якщо вони довго стоять у такій тарі, у них з’являється металевий присмак. Тому вміст краще перекласти в скляний або пластиковий посуд.
  • Гарячу їжу. Почекайте, поки вона повністю охолоне, щоб не перевантажувати компресор холодильника.
  • Продукти з вичерпаним терміном придатності. Нічого страшного, якщо пройшов один день після зазначеного терміну, але якщо продукт коштує вже тиждень, не ризикуйте своїм здоров’ям.
  • Відкриті банки варення, гірчицю, сиропи. Їх досить прибрати в шафу, куди не потрапляють сонячні промені. Але на всяк випадок перевірте інструкції на упаковці.

Потрібно зберігати в холодильнику:

  • Стиглі ягоди і фрукти.
  • Овочі (за винятком тих, що перелічені вище).
  • Молочні продукти і яйця.
  • М’ясо і рибу.
  • Всі відкриті продукти, на упаковці яких зазначено, що їх потрібно зберігати при низьких температурах. У тому числі відкриті пляшки вина.
  • Залишки готових страв (як тільки вони охололи), салати, закуски.
  • Великі банки арахісового масла, якщо ви не збираєтеся швидко його використовувати. В холоді воно не розшарується.

4. Розподіліть продукти по полицях

  1. Верхня полиця — все, що не потрібно готувати: ковбаса, соуси, салати, закуски, залишки страв, а також консерви з жерстяних банок, які ви переклали в інший посуд.
  2. Середня полку — молочні продукти і яйця. Дверцята холодильника — невідповідне місце для них: вона частіше виявляється під впливом теплого повітря, а це скорочує термін зберігання продуктів.
  3. Нижня полиця — м’ясо і риба.
  4. Відсіки для овочів — природно, фрукти і овочі, тільки тримайте їх окремо один від одного. Деякі фрукти (яблука, груші, банани) виділяють газ етилен, від якого лежать поруч овочі можуть швидше зіпсуватися. У це ж відділення прибирайте листову зелень, попередньо вимивши і обсушивши її паперовим рушником. А ось трави (крім базиліка) краще поставити в банку з водою і тримати подалі від холодної задньої стінки.
  5. Дверцята — соки, заправки та інші продукти з тривалим терміном придатності.

5. Організуйте зберігання

Щоб максимально використовувати простір холодильника, ставте контейнери з продуктами один на інший. Високі розміщуйте тому, а низькі — вперед, щоб все було на виду. Наклеюйте ярлички з датою, коли ви приготували страву або відкрили упаковку.

6. Позбавтеся від неприємних запахів

Прибирайте сильно пахнучі продукти в контейнери з щільною кришкою. На всяк випадок тримайте на нижній полиці тарілку з содою, вона буде вбирати всі запахи. Міняйте її через кожні три місяці. Не викидайте використану соду, їй можна почистити раковину або ванну. Про інші способи усунути запахи в холодильнику за допомогою підручних засобів розповідав в окремій статті.

7. Якщо ділите холодильник з ким‑то, введіть правила користування

Розставляйте продукти симетрично. Наприклад, якщо ви користуєтеся холодильником удвох, розділіть його посередині і займайте кожен свою сторону. Одну зону можна залишити загальної — припустимо, дверцята. Особливі продукти можете загорнути в непрозорий пакет, щоб стало очевидно, що це не для загального використання.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

*

code