Кава – це один з найпопулярніших напоїв у всьому світі. Зізнайтеся, ви теж не уявляєте своє життя без кави? Якщо це справді так, то ви, напевно, знаєте, як іноді буває складно домогтися по-справжньому насиченого смаку і аромату. Здавалося б, що може бути складного в тому, щоб зварити чашку еспресо або приготувати капучіно, проте всі кавомани-аматори і професійні бариста багато років експериментують у пошуках свого ідеального рецепту. Завдання виявляється настільки непростою, що на допомогу прийшли вчені. Що ж вони з’ясували в результаті свого дослідження?
Така різна класика
Капучино і лате, американо і еспрессо, кави по-віденськи і кава по-ірландськи… Кава – це напій, а ціле розмаїття. У кожного свій смак і свої уподобання щодо кави, але класикою жанру вважається все-таки звичайний чорний, без молока і без цукру, тобто еспресо.
Однак, навіть дві чашки еспрессо можуть бути абсолютно різними, адже існує дуже багато тонкощів у приготуванні кави – це і спосіб заварювання, і сорт зерен, і їх помел.
Вчені пішли далі і приготували дві чашки еспрессо з одного і того ж зерна, одним і тим же спосіб. І що ви думаєте? Вони виявили різницю в цих двох чашках!
Щоб розкрити таємницю приготування кращої кави, дослідники вирішили вивести спеціальну формулу ідеального напою.
Наука вам в допомогу
Щоб з’ясувати, що найбільше впливає на смак кави математик Джеймі Фостер з Портсмутського університету провів разом зі своєю командою велике дослідження, участь в якому взяли кілька сотень американських кав’ярень. Ось що значить, серйозний підхід.
Так як самим популярним у США способом приготування кави є його заварювання в крапельної кавомашині, вчені виводили свою формулу саме для даного методу.
Економія на користь смаку, або який помол вибирати
Дослідники з’ясували, що для міцного кави потрібно використовувати більш крупний помел кави, а не більш дрібний, як це вважалося раніше. Виявляється, що дрібні частинки забивають протока води і не дають їй шляху в чашку, тоді, як через зерна, помолотые крупно, вода спокійно просочується, забираючи разом з тим весь смак і аромат кави.
Більш того, як це ні парадоксально, не варто класти в кава-машину велику порцію зерен, щоб отримати міцний напій. З’ясувалося, що менша кількість кави дає набагато більш насичений смак і аромат. І це дуже приємне відкриття, адже тепер приготування кави стане куди більш економно. Це на своєму досвіді підтвердили американські кав’ярні, які брали участь в експерименті Фостера.
Сім кроків на шляху до ідеальної чашці кави
Однак не тільки вчені з Портсмута цікавиться питанням про те, як же добитися ідеального кави. Оксфордські дослідники навіть вивели кілька правил, дотримуючись яких, навіть у домашніх умовах ви зможете зварити чашку смачного напою:
- Вибір зерен – це перший і основний крок на шляху до ідеального напою. Вчені радять вибирати колумбійський кава, так як в цій країні найбільш підходящі для вирощування цієї рослини кліматичні умови.
- Чим більш свіжий помел, тим насиченішим вийде кава. Тому купуйте цільні зерна мелють їх вдома або в найближчій кав’ярні. До речі, кожному способу заварювання потрібен свій особливий помел. Наприклад, для турки зерно повинно бути дуже дрібним, а для кави-машини навпаки – великим.
- Добитися ідеального збалансованого смаку найлегше, заварюючи каву у френч-пресі. Тому саме цей спосіб вчені рекомендують для приготування кави будинку. Також дослідники радять брати 60 грамів кави на кожен літр води.
- До речі, вода повинна бути дуже чистою. Краще всього використовувати бутильовану або очищену спеціальними фільтрами. А ось кип’ячена вода не підійде для заварювання кави.
- Час заварювання теж впливає на смак напою. Якщо ви не хочете отримати занадто гіркий кави, не варто тримати зерна у воді більше чотирьох хвилин, але і поспішати не варто. Три-чотири хвилини – оптимальний час приготування кави, на думку вчених.
- Якщо ви додаєте молоко, то використовуйте знежирене, воно не перебиває кавовий аромат.
- Це, мабуть, самий спірний факт з цього списку. Проте дослідники стверджують, що з білої чашки кави пити набагато смачніше.