Зерна краще вибирати колумбійські: як приготувати ідеальний кави з точки зору науки – дослідження та поради

Кава – це один з найпопулярніших напоїв у всьому світі. Зізнайтеся, ви теж не уявляєте своє життя без кави? Якщо це справді так, то ви, напевно, знаєте, як іноді буває складно домогтися по-справжньому насиченого смаку і аромату. Здавалося б, що може бути складного в тому, щоб зварити чашку еспресо або приготувати капучіно, проте всі кавомани-аматори і професійні бариста багато років експериментують у пошуках свого ідеального рецепту. Завдання виявляється настільки непростою, що на допомогу прийшли вчені. Що ж вони з’ясували в результаті свого дослідження?

Така різна класика

Капучино і лате, американо і еспрессо, кави по-віденськи і кава по-ірландськи… Кава – це напій, а ціле розмаїття. У кожного свій смак і свої уподобання щодо кави, але класикою жанру вважається все-таки звичайний чорний, без молока і без цукру, тобто еспресо.

Однак, навіть дві чашки еспрессо можуть бути абсолютно різними, адже існує дуже багато тонкощів у приготуванні кави – це і спосіб заварювання, і сорт зерен, і їх помел.

Вчені пішли далі і приготували дві чашки еспрессо з одного і того ж зерна, одним і тим же спосіб. І що ви думаєте? Вони виявили різницю в цих двох чашках!

Щоб розкрити таємницю приготування кращої кави, дослідники вирішили вивести спеціальну формулу ідеального напою.

Наука вам в допомогу

Щоб з’ясувати, що найбільше впливає на смак кави математик Джеймі Фостер з Портсмутського університету провів разом зі своєю командою велике дослідження, участь в якому взяли кілька сотень американських кав’ярень. Ось що значить, серйозний підхід.

Тельці схожі на Чубакка: які герої “Зоряних воєн” уособлюють кожен знак
Пляшка з гарячою водою: фахівець поділився способом заснути в жарку ніч
Петрів піст в 2020 році – з 15 червня до 11 липня: про що повинні пам’ятати віруючі

Так як самим популярним у США способом приготування кави є його заварювання в крапельної кавомашині, вчені виводили свою формулу саме для даного методу.

Економія на користь смаку, або який помол вибирати

Дослідники з’ясували, що для міцного кави потрібно використовувати більш крупний помел кави, а не більш дрібний, як це вважалося раніше. Виявляється, що дрібні частинки забивають протока води і не дають їй шляху в чашку, тоді, як через зерна, помолотые крупно, вода спокійно просочується, забираючи разом з тим весь смак і аромат кави.

Більш того, як це ні парадоксально, не варто класти в кава-машину велику порцію зерен, щоб отримати міцний напій. З’ясувалося, що менша кількість кави дає набагато більш насичений смак і аромат. І це дуже приємне відкриття, адже тепер приготування кави стане куди більш економно. Це на своєму досвіді підтвердили американські кав’ярні, які брали участь в експерименті Фостера.

Сім кроків на шляху до ідеальної чашці кави

Однак не тільки вчені з Портсмута цікавиться питанням про те, як же добитися ідеального кави. Оксфордські дослідники навіть вивели кілька правил, дотримуючись яких, навіть у домашніх умовах ви зможете зварити чашку смачного напою:

  1. Вибір зерен – це перший і основний крок на шляху до ідеального напою. Вчені радять вибирати колумбійський кава, так як в цій країні найбільш підходящі для вирощування цієї рослини кліматичні умови.
  2. Чим більш свіжий помел, тим насиченішим вийде кава. Тому купуйте цільні зерна мелють їх вдома або в найближчій кав’ярні. До речі, кожному способу заварювання потрібен свій особливий помел. Наприклад, для турки зерно повинно бути дуже дрібним, а для кави-машини навпаки – великим.
  3. Добитися ідеального збалансованого смаку найлегше, заварюючи каву у френч-пресі. Тому саме цей спосіб вчені рекомендують для приготування кави будинку. Також дослідники радять брати 60 грамів кави на кожен літр води.
  4. До речі, вода повинна бути дуже чистою. Краще всього використовувати бутильовану або очищену спеціальними фільтрами. А ось кип’ячена вода не підійде для заварювання кави.
  5. Час заварювання теж впливає на смак напою. Якщо ви не хочете отримати занадто гіркий кави, не варто тримати зерна у воді більше чотирьох хвилин, але і поспішати не варто. Три-чотири хвилини – оптимальний час приготування кави, на думку вчених.
  6. Якщо ви додаєте молоко, то використовуйте знежирене, воно не перебиває кавовий аромат.
  7. Це, мабуть, самий спірний факт з цього списку. Проте дослідники стверджують, що з білої чашки кави пити набагато смачніше.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

*

code