Зміна клімату може позбавити нас червоних яблук: дослідження вчених

Ми звикли до великої різноманітності кольорів яблук, починаючи від блідо-жовтих і весняно-зелених до вишнево-червоних плодів. В деяких місцях ви можете знайти сорти з смужками або плямами з багатством відтінків, навіть такі як Коксу Помаранчевий Пиппин. Але червоний – це найбільш поширений і часто зустрічається у світі колір яблук. Це цікава деталь, тому що яблука не завжди були такими монохромними.

Від чого залежить колір яблук

Вчені виявили, що колір яблука визначається рівнем експресії певних генів в шкірці. Девід Чагне, генетик з Plant and Food Research в Новій Зеландії, пояснює, що набори ферментів, які працюють разом, перетворюють певні молекули в пігменти, звані антоціанами. Вони належать до того ж класу речовин, які надають червоні відтінки винограду і сливам.

Рівні цих ферментів контролюються фактором транскрипції – білком, який регулює кількість експресованого гена MYB10. Чим він більше, тим червонішим буде шкірка фрукта. Фактично дослідження показало, що в яблуках з червоними прожилками рівні MYB10 були вище саме на смугастих ділянках.

Чим холодніше, тим червонішою?

Цікаво, що колір також залежить від температури. Чагне каже, що для того, щоб отримати повністю червоне яблуко, необхідно створити оптимальні умови для його дозрівання. Зокрема, температура повинна залишатися низькою, якщо ж вона підніметься вище 40 0С, рівні MYB10 і антоціанів будуть падати, відповідно, яблуко не отримає насичений і яскравий червоний колір.

В Піренейському регіоні Іспанії Чагне і його колеги виявили, що зазвичай яскраво-червоні смугасті яблука були лише трохи рожевими особливо після жаркого липня. За його словами, постійне підвищення температури повітря призведе до того, що яблука перестануть купувати звичний вишневий відтінок і поступово цей вид плода перестане існувати.

Чи є вихід з цієї ситуації?

Можливо, загроза, яку зміна клімату представляє для червоного яблука, буде врівноважена нашої явною рішучістю розводити їх у виробничих умовах. Однак для цього потрібні дорогі програми розведення, до того ж не відомо наскільки корисними і смачними стануть ці фрукти після впровадження допоміжних речовин.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

*

code